Ontwikkelproces

Vaststellen Jaarplan

Het bestuur stelt ieder jaar een strategisch jaarplan vast, waarin op hoofdlijnen de releaseplanning en de inhoud van de releases staat weergegeven. Gedurende het jaar kunnen partijen betrokken bij het afsprakenstelsel ideeën en RFC's indienen. De beheerorganisatie stuurt de inhoudelijke doorontwikkeling van de bouwblokken van het afsprakenstelsel aan en draagt zorg voor de integraliteit ervan. 

Ontwikkeling

De ontwikkeling van de bouwstenen van het afsprakenstelsel gebeurt via de agile methodiek. In korte periodes van maximaal twee kwartalen wordt aan bouwstenen gewerkt, afhankelijk van de omvang en complexiteit. Het stelsel volgt het groeimodel, waardoor ontwikkeling feitelijk nooit zal ophouden, maar wellicht in een lager tempo of gereduceerde omvang plaats zal vinden. 

Consultatie

Om de brede vastgoedketen, en daarmee ook geïnteresseerde of verwante - maar niet aangesloten partijen - te betrekken in de afspraken van Zorgeloos Vastgoed, worden bouwstenen ter consultatie aangeboden. Consultaties zijn openbaar. Dat wil zeggen dat iedereen feedback kan en mag indienen gedurende een periode van minimaal 6 (zes) weken. Feedback kan enkel ingediend worden middels bekendmaking van de persoonlijke (contact-)gegevens en wordt altijd voorzien van een terugkoppeling. Bij een consultatie kan Zorgeloos Vastgoed ervoor kiezen om enkele specifieke partijen uit te nodigen om feedback in te dienen. Echter, alle ingediende feedback ontvangt dezelfde behandeling. Ontvangen feedback is openbaar voor alle deelnemers van Zorgeloos Vastgoed. De behandeling geschiedt in de betreffende werkgroep(en) en indien nodig binnen de Adviesraad of het Bestuur.

Release

Zodra een nieuwe versie van het afsprakenstelsel succesvol is geconsulteerd en de daaruit voortvloeiende punten zijn afgehandeld, wordt door het Bestuur de definitieve publicatie- en invoeringsdatum bepaald. Hierbij wordt aangesloten op het Change- en releasebeleid.

Ontwikkeling en beheer taxonomie

De taxonomie bevat een lijst van begrippen en de bijbehorende definities, verbanden met wetgeving, uitleg en relaties op semantisch niveau. Deze is ingedeeld in een vijftal 'domeinen' die federatief worden beheerd door de samenwerkende partijen van Zorgeloos Vastgoed. Daarbij kan ieder domein een eindverantwoordelijke hebben, die op basis van commitment van zijn of haar achterban de verantwoordelijkheid draagt voor het beheer en doorontwikkeling van het betreffende domein. 

De domeinen en het huidige beheer zijn momenteel als volgt:

  • Algemeen (voor algemene en overkoepelende taxonomie), beheerd door Zorgeloos Vastgoed.

  • Makelaardij, beheerd door NVM.

  • Notariaat, beheerd door KNB.

  • Kadastraal, beheerd door het Kadaster.

  • Financieel, beheerd door HDN.

Vanuit ieder domein ziet een jurist toe op de inhoudelijke juistheid en volledigheid, ondersteund door een informatiemanager of informatieanalist die het feitelijke beheer uitvoert. Deze personen komen bijeen in de werkgroep Taxonomie. De werkgroep wordt voorgezeten door een taxonoom van Zorgeloos Vastgoed, die namens het stelsel de gehele consistentie borgt en de agenda voor beheer en ontwikkeling opstelt.