Governance

Binnen het afsprakenstelsel Zorgeloos Vastgoed werken partijen uit de vastgoedketen samen aan de doelen van het stelsel. Om deze doelen te behalen is samenwerking tussen allerhande instanties, brancheorganisaties, softwareleveranciers en andere publieke en private organisaties vereist. Hiervoor is een governance ontwikkeld die borgt dat besluiten worden genomen en afspraken worden gemaakt op transparante en vastgestelde wijze. De governance draagt eraan bij dat alle relevante partijen die een belang hebben bij het stelsel inspraak kunnen hebben.

Uitgangspunten

De governance wordt uitgevoerd conform de volgende uitgangspunten:

  • In (de ontwikkeling van) het stelsel zijn de stem van de consument, de keten en de leveranciers vertegenwoordigd.

  • Alle rollen in het stelsel worden betrokken in de vorming van het Afsprakenstelsel.

  • Rollen, taken en bevoegdheden zijn duidelijk vastgelegd.

  • Lean & Mean: Zo efficiënt mogelijk.

  • Transparante en herleidbare besluitvorming.

  • Alle relevante expertisegebieden worden betrokken in de vorming van het Afsprakenstelsel: technisch, informatiekundig, juridisch en strategisch.

  • De ontwikkeling van het stelsel vindt plaats in een half-open proces.

  • Het stelsel en de beheerorganisatie is onpartijdig en non-concurrentieel.

  • Draagt zorg voor duidelijke regie omtrent deelname aan, ontwikkeling van en handhaving op het stelsel.

De besluitvorming binnen het afsprakenstelsel wordt voorbereid, gefaciliteerd en ten uitvoering gebracht door de stelselorganisatie die is ondergebracht in de Stichting Zorgeloos Vastgoed, conform de daarvoor vastgelegde rollen en verantwoordelijkheden zoals hieronder beschreven. Hiermee en hierin borgt het afsprakenstelsel de hierboven geformuleerde uitgangspunten. Tevens draagt dit bij aan de duurzaamheid van en het vertrouwen in het stelsel.

Organisatiestructuur

De stichting Zorgeloos Vastgoed heeft als doel  het beheren en verder ontwikkelen van het Afsprakenstelsel, en kent een aanjagende rol in de implementatie en adoptie (zie ook: Beheerverantwoordelijkheden). Daarnaast is zij verantwoordelijk voor toezicht op de toetreding en de naleving van het Afsprakenstelsel.

Deze governance is hieronder gevisualiseerd:

Releaseteam

De doorontwikkeling van het stelsel gebeurt in de vorm van periodieke releases, waarbij per release een team van experts wordt samengesteld van medewerkers van Participanten, om samen met de Stelselorganisatie de release te verwezenlijken.

Het releaseteam is daarmee uitvoerend van aard en kent ook een adviserende rol ten aanzien van de vrijgave van de release voor openbare consultatie. Dit staat nader uitgewerkt in het Ontwikkelproces.

Stelselorganisatie

Dit betreft het team dat voor de Stichting Zorgeloos Vastgoed werkt en gezamenlijk uitvoering geeft aan de Beheer- en ontwikkelverantwoordelijkheden. De medewerkers van de stelselorganisatie coördineren en faciliteren de samenwerking binnen het stelsel, het beheer- en ontwikkelproces en dragen zorg voor de dagelijkse operatie, risicomanagement en financiën. Daarnaast representeren zij het afsprakenstelsel en de stichting naar externe partijen.

Bestuur

De stichting kent een bestuur bestaande uit tenminste drie (3) personen inclusief een onafhankelijk voorzitter. Zij worden benoemd voor een periode van vier (4) jaar en kunnen éénmalig herbenoemd worden.
Indien een bestuurder aandeelhouder, bestuurder van, of in dienst is van een Participant; danwel door een Participant bezoldigd wordt, dan is voor de benoeming de voorafgaande goedkeuring vereist van alle Participanten in de betreffende Ketengroep.

Ketengroepen

Binnen de Raad van Toezicht en het Bestuur wordt gewerkt met vijf (5) ketengroepen die de verschillende dienstverleners in de vastgoedketen representeren. Dit zijn achtereenvolgens de consument, makelaardij & taxateurs, financieel adviseurs & geldverstrekkers, het notariaat en het Kadaster.

Binnen ketengroepen kunnen één of meerdere branche- of beroepsorganisaties actief zijn. Waar meerdere partijen in één ketengroep plaats hebben, wordt gewerkt met een logische stemverdeling.

Het bestuur is verantwoordelijk voor de kwaliteit en het functioneren van het afsprakenstelsel en de Stelselorganisatie in zijn geheel. Zij bepaalt, op basis van voorbereidingen van de Stelselorganisatie en met instemming van de Raad van Toezicht, het beleidsplan en de strategie. Zij zijn zelfstandig verantwoordelijk voor het goedkeuren van releases en de toetreding van Aangeslotenen. Besluitvorming vindt zoveel mogelijk plaats door middel van consensus, maar kent indien nodig een statutaire regeling.

Raad van Toezicht

De Raad van Toezicht is het hoogste orgaan binnen het Afsprakenstelsel. Zij bestaat uit een afvaardiging van Participanten. In principe kan iedere Participant zitting nemen in de Raad van Toezicht, tenzij dat resulteert in een onevenwichtige vertegenwoordiging van de betrokken partijen.

Net zoals het Bestuur bestaat de Raad van Toezicht uit tenminste drie (3) personen en worden ook benoemd voor een periode van vier (4) jaar met maximaal één (1) herbenoeming. Zij kiest zelf uit hun midden een voorzitter.

De Raad van Toezicht is belast met toezicht op het beleid en de algemene gang van zaken van de Stichting en daarbij behorende Stelselorganisatie. Zij adviseert het bestuur gevraagd en ongevraagd. Daarnaast is instemming van de Raad van Toezicht vereist voor het vaststellen van het beleidsplan, de begroting, de jaarstukken en enkele bijzondere besluiten.