Nalevingsbeleid
De werking van en het vertrouwen in het stelsel kan enkel gestand houden wanneer partijen zich committeren aan het geheel van afspraken. Voor toetreding en tijdens deelname wordt naleving van afspraken periodiek en op onafhankelijke wijze getoetst.
Uit extern onderzoek (EZK, 2018-2019) blijkt dat in 82% van de datadeel-initiatieven is aangegeven dat uitdagingen rondom vertrouwen jegens andere partijen worden opgelost doordat deelnemers moeten bewijzen dat aan een set van juridische, technische, functionele, financiële en operationele afspraken wordt voldaan.
Het nalevingsbeleid ziet toe op een vertrouwenswaardige werking van het stelsel door uiteen te zetten op welke wijze handhaving van stelselafspraken wordt bewerkstelligd. Door middel van handhaving wordt de kwaliteit en betrouwbaarheid van het stelsel bewaakt. Dit gebeurt door toezicht te houden op naleving van afspraken, zowel bij toetreding als tijdens deelname. Vanuit de Doelen vloeit voort dat het stelsel toe dient te zien op: betrouwbaarheid, veiligheid, interoperabiliteit, regie door de consument en gebruik van betekenisvolle gegevens.
De afspraken zijn privaatrechtelijk juridisch afdwingbaar door middel van de Aansluitovereenkomst tussen Stichting Zorgeloos Vastgoed en de Softwareleverancier Consument en/of Softwareleverancier Dienstverlener. In deze overeenkomsten wordt vastgelegd welke rechten en plichten de betrokkenen hebben, op welke wijze toezicht wordt gehouden en onder welke condities de overeenkomst in het uiterste geval ontbonden kan worden. Toetreding tot het afsprakenstelsel en de initiële controle op het voldoen aan de afspraken is vastgelegd in het hoofdstuk Toetreding.
Zorgeloos Vastgoed kan vanuit het Toetredingsproces, bij de implementatie van nieuwe versies en op aangeven van enige partij een signaal ontvangen dat een afspraak niet wordt nageleefd. Hierop zal Zorgeloos Vastgoed in gesprek gaan met de betreffende Softwareleverancier en waar nodig aanvullende informatie ophalen om te bepalen of er inderdaad sprake is van niet-naleving, al dan niet van tijdelijke aard.
Zorgeloos Vastgoed staat vervolgens de volgende middelen tot beschikking:
Verzoek of aanwijzing tot nakoming afspraken;
Officiële, schriftelijke waarschuwing;
Uitsluiting tot werkgroepen en/of tot stelsel middels een doorhaling op de whitelist;
Beëindiging van de (aansluit)overeenkomst;
De middelen dienen ingezet te worden nadat een weging van de ernst van het probleem/incident heeft plaatsgevonden. Het middel moet proportioneel zijn ten opzichte van de overtreding. Gewogen wordt aan de hand van de volgende indicatoren:
De kans dat het vertrouwen in het stelsel wordt geschaad;
De kans dat de niet-naleving (imago)schade voor de overige deelnemers in het Afsprakenstelsel oplevert;
De kans dat de niet-naleving (imago)schade voor het merk Zorgeloos Vastgoed oplevert;
De kans dat het afsprakenstelsel Zorgeloos Vastgoed als geheel beveiligingsrisico’s loopt;
Zodra er geconstateerd is dat er sprake is van niet-naleving van afspraken, dan zal altijd een melding gemaakt worden aan het bestuur van Zorgeloos Vastgoed. Dit wordt gedeeld met deelnemers indien het feit noodzakelijk of proportioneel geacht wordt. Zorgeloos Vastgoed zal de middelen 2 t/m 4 enkel inzetten na overleg met het bestuur.