/
Toelichting

Toelichting

In de opzet van het stelsel zijn een aantal afwegingen gemaakt die ten grondslag liggen aan de afspraken. Een aantal van deze afspraken en de beredenering is hieronder nader uiteengezet.

Afspraak 2: Een consument gebruikt op enig moment slechts één PHO binnen zijn woonreis.

In de toekomst zal het gebruik van PHO-oplossingen verder toenemen en daarmee ook het aanbod verder vergroten. Omwille van efficiëntie (dienstverlener) en gemak (consument) hanteren we de afspraak dat binnen de woonreis die een consument doormaakt via het afsprakenstelsel, hij of zij op enig moment slechts één PHO gebruikt. Processen en techniek zijn (nu nog) niet ingericht om gegevens vanuit meerdere PHO's in één gegevensaanvraag op te halen. Daarnaast is het noodzaak om mogelijke discrepanties of onvolledigheden in de gegevens die middels het stelsel uitgewisseld worden te voorkomen. 


Afspraak 6: De uitwisseling van informatie, waaronder statusinformatie, geschiedt volgens vastgestelde standaarden en definities (taxonomie en informatiemodellen).

Om de interoperabiliteit en betrouwbaarheid van gegevensuitwisseling te garanderen, wordt informatie uitgewisseld conform de vastgestelde taxonomie en informatiemodellen. Deze worden beiden opgebouwd door een aangewezen eindverantwoordelijke voor de betreffende gegevensset. De taxonomie en het aansluitende informatiemodel zijn ingedeeld naar verschillende sectoren en/of partijen, zoals het notariaat, de makelaardij en het Kadaster. De standaarden volgen (zo veel mogelijk) de standaarden die reeds binnen die domeinen worden gebruikt. Omwille van een transitieperiode is het toegestaan om een zogenaamde 'mapping' te maken, omdat de overgang naar één taxonomie en informatiemodel binnen de hele vastgoedketen een complex proces is. Deze keuze sluit aan bij het principe P3: het afsprakenstelsel is een groeimodel.


Afspraak 8: Een Softwareleverancier Dienstverlener die deelneemt aan het stelsel is verplicht om te interacteren met alle goedgekeurde PHO's en bijbehorende identificatiemiddelen binnen het stelsel, wanneer de Consument daarom vraagt. 

Centraal binnen het afsprakenstelsel staat het ontzorgen en gemak voor de consument. Binnen afzienbare tijd hebben steeds meer consumenten de beschikking over een PHO en digitale identificatiemiddelen, zowel publiek als privaat. In beginsel dient de consument met de middelen die hij/zij reeds in bezit heeft zijn woonreis te kunnen doorlopen, zolang die middelen ook voldoen aan het afsprakenstelsel. Door deze afspraak creëren we een open markt voor alle leveranciers, stimuleren we de interoperabiliteit en ook de continuïteit en duurzaamheid van het stelsel. Immers vermindert de afhankelijkheid doordat steeds meer middelen inzetbaar zijn binnen het stelsel.

Related content