Randvoorwaarden

Deze pagina beschrijft de acht randvoorwaarden: niet onderhandelbare eisen aan het afsprakenstelsel. Zij worden gecompleteerd met drie principes, welke richtinggevend zijn. Samen met de Doelen vormen dit de kaders waarbinnen het stelsel wordt opgebouwd en keuzes worden afgewogen.



R1

Gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Deelnemers dragen een gezamenlijke verantwoordelijkheid ten aanzien van de werking van het stelsel en de mate waarin het haar doelstellingen bereikt. Deelnemers committeren zich aan zowel gebruik van het stelsel als anderen daartoe in staat te stellen en gegevens middels het stelsel te delen.

R2

Het stelsel vervult een behoefte van consument en/of ketenpartner.

Onderwerpen die middels het afsprakenstelsel worden opgepakt komen voort uit (latente) behoeftes van consumenten of één of meerdere partijen betrokken in de vastgoedketen.

R3

Transparante en open wijze van besluitvorming over (door)ontwikkeling.

Voor deelnemers en overige belanghebbenden geldt dat het vertrouwen in het afsprakenstelsel wordt ondersteund als de voortgang van de ontwikkeling ervan inzichtelijk is, en helder is hoe belangrijke afwegingen zijn gemaakt en hoe men de besluitvorming kan voeden.

R4

Duurzaamheid van het stelsel.

De continuïteit, betrouwbaarheid en toekomstvastheid van het stelsel dient voor langere tijd geborgd te zijn, zowel in operationele zin als bijvoorbeeld in financiële zin. Deelnemers aan het stelsel en de brede vastgoedketen moeten ervan op aan kunnen dat het stelsel en ingerichte functies over een zekere tijd nog bestaan.

R5

Inclusiviteit van het stelsel.

Digitalisering mag niet leiden tot uitsluiting. Ook mag geen onredelijke druk uitgeoefend worden ten aanzien van het gebruik van digitale middelen in processen. Menselijke interventie blijft mogelijk om ook de kwetsbare groepen van de samenleving te ondersteunen.

R6

Afspraken worden aantoonbaar nageleefd en gehandhaafd.

De werking van en het vertrouwen in het stelsel kan enkel standhouden wanneer deelnemers en aangeslotenen zich committeren aan het geheel van afspraken. Voor toetreding en tijdens deelname wordt naleving van afspraken periodiek en op onafhankelijke wijze getoetst.

R7

Het stelsel voldoet aan actuele wet- en regelgeving.

Zowel de ontwikkeling als de werking van het stelsel dienen te voldoen aan wet- en regelgeving.

R8

De consument houdt regie over zijn gegevens.

Om de consument centraal te plaatsen en in staat te stellen regie te voeren, krijgt de consument de rol van uitgever van gegevens. Daartoe beschikt hij over bronnen waaruit hij gegevens op kan halen. Om privacy zo goed mogelijk te waarborgen mogen afnemers van gegevens enkel gespecificeerd vragen om gegevens. Het is aan de consument of hij deze verstrekt of niet.

Principes

De principes zijn richtlijnen waaraan binnen het stelsel zoveel mogelijk wordt voldaan. Ze zijn richtinggevend van aard in relatie tot de wijze waarop het stelsel haar doelen bereikt. Hier staan enkel de algemene principes benoemd. De Architectuurprincipes zijn terug te vinden onder de architectuur.

P1

Het stelsel beperkt zich tot het maken van afspraken die noodzakelijk en relevant zijn voor het functioneren van de keten als geheel.

Het stelsel legt vast en spreekt af, maar enkel indien daartoe een noodzaak of zwaarwegend belang bestaat. Zaken die bijvoorbeeld al geregeld zijn door middel van wetgeving hoeven niet nogmaals vastgelegd te worden. Het stelsel bouwt daarmee voort op wat reeds bestaat.

P2

Gebruik van het stelsel staat open.

Het stelsel staat open voor iedereen die zich committeert en conformeert aan de afspraken.

P3

Het afsprakenstelsel is een groeimodel.

We ontwikkelen het stelsel in stappen en zorgen ervoor dat elke stap binnen beperkte tijd concrete resultaten oplevert voor de consument en de vastgoedketen.

Related pages