Basisafspraken
Op deze pagina wordt het afsprakenstelsel vanuit een helikopterview geschetst. Het zet de fundamenten uiteen en leidt de belangrijkste afspraken in. De nadere uitwerking van deze afspraken wordt vervolgens vormgegeven in de bouwblokken van Zorgeloos Vastgoed.
Middels het afsprakenstelsel Zorgeloos Vastgoed staat de consument centraal in zijn hele woonreis. In plaats van het telkens opnieuw verzamelen en aanleveren van gegevens op verschillende plaatsen in processen, staat de consument een omgeving ter beschikking waarin hij gegevens één keer verzamelt om vervolgens te kunnen delen met betrokken dienstverleners in de vastgoedketen. Deze omgeving wordt ook wel een Personal Data Manager (PDM) genoemd. Een PDM bestaat uit meerdere functionaliteiten zoals opslag (Online Data Store; ODS) en regiefunctionaliteit daar omheen. Vanuit de omgeving die hem daarmee geboden wordt, heeft de consument inzicht en overzicht over zowel het proces als de gegevens en kan hij regie over zijn gegevens in handen nemen. Dit staat weergegeven in onderstaand model:
Centraal staat de consument met zijn eigen PDM. Binnen zijn woonreis gebruikt hij steeds dezelfde PDM, maar kan hij indien gewenst ook overstappen naar een andere. Steeds als een dienstverlener gegevens voor of over de consument heeft, worden deze op zodanige wijze ter beschikking gesteld dat ze bruikbaar zijn binnen de PDM. Het is aan dienstverleners om de consument te wijzen op het bestaan van dergelijke oplossingen voor zover de consument daar al niet over beschikt.
Een consument staat een plek ter beschikking voor het verzamelen, vastleggen en delen van gegevens van, voor en over hem - een PDM.
2. Een consument gebruikt op enig moment slechts één PDM binnen zijn woonreis.
Binnen zijn PDM ziet de consument in één overzicht welke gegevens hem ter beschikking staan. Deze gegevens zijn begrijpelijk voor de consument en indien nodig worden ze voorzien van de nodige toelichting. Achtereenvolgens kan de consument ook zien welke gegevens hij heeft gedeeld, met wie, voor welk doel en voor welke duur. Daarnaast kan hij vanuit deze omgeving nieuwe toestemming tot inzage in gegevens geven of weigeren en bestaande toestemming ook weer intrekken.
Dienstverleners die gebruik maken van een op het afsprakenstelsel aangesloten softwareleverancier kunnen gegevens zowel delen met als ontvangen van de consument vanuit deze omgeving. Hiervoor geldt dat de softwareleveranciers gebruik maken van de vastgelegde technische standaarden, afspraken en definities. Dit resulteert er indirect ook in dat gegevens overdraagbaar zijn tussen verschillende PDM-oplossingen.
Deelnemers, zowel PDM's (Softwareleverancier Consument) als softwareleveranciers van dienstverleners zijn verplicht te interacteren met alle aangesloten PDM's en de bijbehorende identificatiemiddelen binnen het afsprakenstelsel.
3. Een consument kan altijd in één totaal, integraal overzicht inzien wanneer, met wie en voor welk doel zijn gegevens zijn gedeeld.
4. Vanuit de PDM kan de consument regie voeren over zijn gegevens: inzagen goedkeuren of weigeren en reeds bestaande toestemmingen intrekken.
5. Gegevens worden altijd in een voor mensen leesbaar formaat gepresenteerd.
6. De uitwisseling van informatie, waaronder statusinformatie, geschiedt volgens vastgestelde standaarden en definities (taxonomie en informatiemodellen).
7. Een consument kan probleemloos overstappen naar een vergelijkbare regietoepassing binnen het stelsel of alle geldige toestemmingen, gegevens, et cetera exporteren naar buiten het stelsel.
8. Een Softwareleverancier Dienstverlener die deelneemt aan het stelsel is verplicht om te interacteren met alle goedgekeurde PDM's en bijbehorende identificatiemiddelen binnen het stelsel, wanneer de consument daarom vraagt.
Informatie binnen het stelsel voldoet aan vastgelegde vereisten, waaronder de herleidbaarheid van gegevens: het is altijd zichtbaar vanuit welke (authentieke) bron gegevens afkomstig zijn. Wanneer deze gegevens gedeeld worden vragen we vanuit het stelsel expliciete toestemming, voor zover er geen andere grondslag van toepassing is. Daarbij is de consument altijd in staat om zelf de afweging te maken of en welke toestemmingen hij verstrekt aan organisaties die zijn gegevens vragen. In de doorontwikkeling van Zorgeloos Vastgoed wordt het ook mogelijk om onderdelen van gegevenssets (zoals de koopovereenkomst) te delen, waarmee wederom een stap naar dataminimalisatie wordt gezet. Ten slotte zal Zorgeloos Vastgoed op termijn samen met de vastgoedketen ook een nadere invulling geven aan proportionaliteits- en subsidiariteitsafwegingen.